Same Passion New Gear_Belt_retouched logo.png

Begynderguide til løftebælter

Eleiko Education·4 min læsning·Vejledninger

Lær de grundlæggende om, hvordan man bruger en løftebælte.

Hvorfor du skal bruge et løftebælte

Et vægtløftningsbælte eller løftebælte, som det også kaldes, bruges til at støtte coremusklerne ved tunge løft. Det fungerer ved fysisk at støtte disse vigtige muskler og minder dig om at aktivere coremusklerne.

Ved tungere øvelser som squats, dødløft og vægtløftningsbevægelser kan det hjælpe dig med at opnå en bedre løfteposition. I sidste ende kan det gøre dig stærkere, da du kan løfte mere vægt og komme i bedre form.

Et løftebælte beskytter ikke din ryg mod skader, men hvis det anvendes korrekt, kan det gøre dig stærkere. Når kroppen er stærkere, er den mere modstandsdygtig over for skader og præsterer bedre.

Hvornår du skal bruge et løftebælte

Der er ikke noget rigtigt eller forkert tidspunkt at bruge et løftebælte på, men som en tommelfingerregel kan du bruge det, når du laver sammensatte øvelser, der involverer core- og benmusklerne.

Eksempler på øvelser, hvor løftebælter giver støtte: dødløft, squats, olympiske løft, overhead press, bent-over rows og lunges.

For både begyndere og øvede vægtløftere er det en god idé at bruge et løftebælte selv i den tungere del af opvarmningen, når du øger vægten inden dine arbejdssæt.

Der er en myte om, at løftebælter kan svække coremusklerne, men der er ingen forskning, der understøtter denne påstand. Det ses tydeligt, når man undersøger corestyrken hos professionelle styrke- og vægtløftere, som ofte bruger løftebælter, når de træner. Disse idrætsudøvere er kendt for deres imponerende corestyrke, selvom de jævnligt bruger bælter i forbindelse med træning og konkurrencer.

Læs mere i vores artikel: Weightlifting belts are not shown to weaken core muscles.

weightlifting belt.jpeg

Sådan bruges et løftebælte korrekt

Et bælte skal støtte coremuskulaturen og placeres sikkert over taljen. Det skal strammes nok til, at du kan skabe et kraftigt abdominalt tryk under løftet. Hvor meget bæltet skal strammes, og hvor det skal placeres, varierer, alt efter hvad du træner, din kropsbygning og dine personlige præferencer. Prøv forskellige vinkler, højder og grader af stramhed for at finde ud af, hvad der passer bedst til dig.

Tips:

  • Til squats foretrækker mange at placere bæltet relativt lavt på taljen og spænde det stramt.

  • Til dødløft foretrækker mange en lidt højere placering for at muliggøre et kraftigt abdominalt tryk under det indledende løft.

  • Til overhead press foretrækker mange, at bæltet sidder lavt og stramt.

  • Til olympiske løft (clean and jerk) foretrækker mange en lavere bælteplacering.

  • En god tommelfingerregel er at kunne føre to fingre (i bredden) ind mellem bæltet og kroppen, når bæltet er spændt.

  • Et løftebælte giver ikke samme komfort som et almindeligt bælte, der holder bukserne oppe – det skal sidde tæt om din core.

  • Det tager tid at vænne sig til et løftebælte. Med tiden vil du være i stand til at løfte mere vægt med det, men det kræver øvelse. Brug gerne bæltet til de tungere opvarmningsløft, så du kan lære at bruge det.

Når du har fundet en behagelig placering til bæltet og strammet det tilstrækkeligt, skal du tage en dyb indånding, fylde maven med luft, aktivere coremusklerne, presse dem mod bæltet og udføre løftet. Hvis du vil lære mere om, hvordan man bruger et bælte, skal du læse vores omfattende vejledning om løftebælter.

Forskellige typer bælter

Dit valg af løftebælte afhænger af, hvad du træner og dine personlige præferencer.

Eleikos bælter er designet og konstrueret med fokus på styrkeløft (dødløft, squats) og vægtløftning (snatch og clean and jerk). De bælter, der er egnede til vægtløftning, er Weightlifting Leather Belt og Hybrid Belt. Begge disse bælter er også velegnede til almindelig styrketræning.

Hybrid Lifting Belt er også populært blandt dem, der dyrker CrossFit, funktionel fitness og lignende sportsgrene, fordi det er fleksibelt og nemt at tage på og af.

Hvis dit primære fokus er på styrkeløft (dødløft, squats og bænkpres), er Eleiko Powerlifting Belt et godt valg.

Eleikos vægtløftningsbælter overholder det internationale vægtløfterforbunds (IWF) krav i forbindelse med konkurrencebrug. Vores styrkeløftbælter er godkendt af det internationale styrkeløftforbund (IPF).

I vores guide kan du få nærmere oplysninger om, hvilket løftebælte du skal vælge.

Køb løftebælter

Sådan vælger du den rette størrelse

Mål det sted rundt om taljen, hvor løftebæltet skal sidde, med et blødt målebånd. Rundt om navlen er et godt udgangspunkt. (Bemærk: Målene er ikke baseret på buksestørrelse, så vær nøjagtig, når du måler).

Flere historier